Voordelen van het beoefenen van yoga

Yoga is om het heel kort te zeggen goed voor lichaam en geest. En om optimaal te kunnen profiteren van alle positieve invloeden van yoga die hieronder staan is het belangrijk om 2 stappen te zetten. De belangrijkste stap (stap 1) is je yoga-matje uitrollen en hierop aanwezig zijn.

Stap 2, ook belangrijk, is het maken van de omslag van denken en begrijpen naar voelen. Je hoeft niet over alles na te denken en alles in de wereld te begrijpen. Maar wanneer het je lukt om echt te voelen dan zal je het meeste baat hebben bij het beoefenen van yoga. Yoga kan je ook heel goed helpen bij het maken van die omslag. Niet voor niets is het tijd nemen om te voelen een belangrijk onderdeel van een yogales.

Op termijn zal je merken dat je lichaamsbewust zijn is verbeterd en dat je ook wanneer je niet op je yogamatje staat/zit/ligt/flowt signalen van je lichaam opmerkt en hiermee rekening gaat houden.

Ongeacht je motivatie om yoga te beoefenen is het belangrijk om je te realiseren dat het tijd nodig heeft om z’n werk te doen en om de voordelen te ervaren.

Het is ook belangrijk om je te realiseren dat ieder lichaam(sbouw) uniek is en dat je helemaal niet lenig of flexibel moet zijn om aan yoga te kunnen doen. Je tenen aan kunnen raken bij een voorover buiging is echt geen vereiste om aan yoga te mogen doen. Toen ik begon met het beoefenen van yoga kon ik voorover buigend net mijn knieën aanraken en leken mijn tenen heel ver weg. Inmiddels is het raken van mijn tenen geen uitdaging meer maar voelt het toch iedere keer weer anders, wanneer ik daar bewust op let.

In willekeurige volgorde 20+ redenen waarom Yoga goed voor je is.

Hieronder staan meer dan 20 redenen waarom yoga goed voor je is. Er is geen standaard volgorde aan te geven. Ieder voor zich heeft een andere motivatie om de mat op te zoeken. De 1 wil graag mentaal sterker worden en de ander wil misschien juist gezond oud worden.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen baat kan hebben bij yoga, maar wel op ieders persoonlijke vlak en daarom  heb ik bewust geen vaste volgorde (lees nummers) weergegeven bij de redenen waarom yoga goed voor je is. Elk voordeel wordt hier met een korte onderbouwing weergegeven. Ik ben me bewust dat iedere onderbouwing eigenlijk te summier is, maar ja het moet natuurlijk wel leuk blijven om te lezen.

Ik vind het belangrijk om aan te geven dat ik geen medisch specialist ben. Wanneer je specifieke klachten ervaart kan het  afhankelijk van de ernst verstandig om eerst een professional te raadplegen. Yoga kan dan een prima onderdeel zijn van een behandelplan. Nog beter is het om yoga te integreren in je preventieplan.

  • Flexibiliteit

Door regelmatig te stretchen worden je spieren flexibeler. Je lichaam wordt hierdoor beweeglijker en vitaler. De kans op blessures wordt verkleint en er ontstaat meer ruimte in het lichaam. Het is daarom een heel goed om yoga te beoefenen als aanvulling op je bestaande training. En welke sport je doet is in dit geval niet belangrijk. Zelf mag ik graag hardlopen en volg ik regelmatig een bootcamp les en bij beide activiteiten merk ik dat ik voordeel heb van mijn yogabeoefening.

  • Sterkere spieren

Yoga helpt om je spieren te versterken. Sommige houdingen hou je lang vast en dit versterkt je spieren. Ook het in een serie achterelkaar aannemen van verschillende houdingen op de ademhaling (=flowen) is een spierversterkende inspanning.

  • Verbeterde lichaamshouding

Een slechte lichaamshouding komt tegenwoordig heel veel voor. We zitten veel en vaak ineengezakt (achter een beeldscherm). Het hebben van een slechte lichaamshouding resulteert vaak in allerlei fysieke klachten. Yoga maakt je bewuster van je lichaam en helpt je je lichaamshouding te verbeteren.

  • Minder rug klachten

Rugklachten is een van de belangrijkste klachten die voortkomen uit een verkeerde lichaamshouding. Alle yoga houdingen helpen stuk voor stuk op een bepaalde manier in meer of mindere mate om je rug sterker, flexibeler en vitaler te maken.

  • Gezond oud worden

Heel veel ouderdomsklachten komen voort uit het feit dat de spiermassa afneemt. Inactiviteit is heel erg slecht voor het menselijk lichaam. Vooral spierkracht is belangrijk om te kunnen blijven bewegen (lees leven). Je hoeft niet gelijk als een bodybuilder te sportschool in te gaan, met yoga train je ook heel efficiënt je spierkracht.

  • Beter slapen

Yoga helpt je om je zintuigen en gedachten tot rust te brengen. Hierdoor kan je jezelf beter kalmeren en lukt het je ook beter om dingen los te laten. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt en dat je ook dieper slaapt en daardoor weer uitgerust aan een nieuwe dag kan beginnen.

  • Trauma verwerking

Een natuurlijke reactie van de mens is om een traumatische ervaring of gebeurtenis zo snel mogelijk weg te stoppen en het daardoor niet te verwerken. Onbewust blijft het op de achtergrond dan aan ons vreten. Dit kan leiden tot diverse klachten. Denk aan spanningen in het lichaam, emotionele blokkades, laag energieniveau en niet goed functioneren van organen of lichaamsdelen. Je lichaam en geest zijn direct met elkaar verbonden. De combinatie van mediteren, ontspanningsoefeningen en fysieke houdingen kunnen bij het verwerken van trauma’s helpen.

  • Versterkt je botten

Door yogahoudingen langer vast te houden zorg je ervoor dat je botten versterkt worden en dat je minder kans hebt op bijvoorbeeld osteoporose.

  • Helpt je ontspannen

Binnen Yoga, maar ook bij meditatie en mindfulness, zijn er heel veel ontspanningsoefeningen. De ademhaling speelt hierin een grote rol in en helpt je onder andere om minder stress te ervaren.

  • Reset het zenuwstelsel (ont-stressen)

Het zenuwstelsel speelt een grote rol in hoeverre jij je ontspannen en relaxed voelt. Voor een fijn ontspannen gevoel is het belangrijk dat je je lichaam ook kan laten inspannen. Bij een onbalans van het zenuwstelsel kan het zijn dat je heel erg gestrest bent of dat je juist geen puf hebt om iets te doen. Het schakelen tussen inspanning en ontspanning is dan verstoort. Yoga is o.a. gezond omdat het je helpt om je zenuwstelsel te resetten en zodoende je in staat stelt te schakelen tussen inspanning en ontspanning wanneer dat nodig is.

  • Verbetert je bloedcirculatie

Variatie van houdingen tijdens het beoefenen van yoga doet helpt je om de bloedcirculatie te verbeteren. Dat komt doordat je je inspant maar ook door de aard van de houdingen. Houdingen met de benen omhoog helpen bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren. Houdingen waarbij de torso gedraaid worden verzorgen een lichte massage van de organen wat de bloedcirculatie in de organen stimuleert.

  • Verbetert je zuurstofopname

Ademhaling is een van de belangrijkste elementen van yoga. Door anders en bewuster te ademen leer je de volledige capaciteit van je longen te benutten, neem je meer zuurstof op in je lichaam. Om goed te functioneren heeft je lichaam zuurstof nodig en met meer zuurstof gaat dat gemakkelijker en ben je beter in staat om energie in je lichaam aan te maken en hier dus over te beschikken. Je voelt je dus energieker.

  • Verbetert je CO2 afscheiding

Inademen doen we om zuurstof op te kunnen nemen in het lichaam. Uitademen heeft als functie om CO2 af te scheiden. CO2 is als het ware een afvalproduct van je lichaam en moet zo efficiënt mogelijk het lichaam uit kunnen komen. Een te snelle ademhaling zorgt ervoor dat je longen niet genoeg tijd hebben om zuurstof op te nemen en CO2 af te scheiden. Gevolg is dat er een te hoge CO2 waarde in je bloed aanwezig is. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan.

  • Afvalstoffen afscheiden

Vooral gedraaide houdingen dragen bij aan het detoxen (ontgiften) van je lichaam. De organen krijgen een massage waardoor opgehoopte afvalstoffen vrijkomen en het lichaam kunnen verlaten. Het is daarom belangrijk om na een (twist)les goed water te drinken om het lichaam de kans te geven om de vrijgekomen afvalstoffen op  een natuurlijke manier kwijt re raken. Want wanneer je dat niet doet dan komen die afvalstoffen op een ander plek in je lichaam terecht, vooral in je hoofd.

  • Verlaagt je bloeddruk

Veel mensen hebben tegenwoordig te maken met een te hoge bloeddruk. De ‘westerse’ levensstijl draagt hier goed aan bij. Vooral ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de bloeddruk weer omlaag te brengen. Maar ook ruimte creëren in het lichaam kan er voor zorgen dat de bloeddruk lager wordt.

  • Verbeter je focus

Door heel bewust je yogales te volgen train je niet alleen fysiek je lichaam maar ook mentale gezondheid. Bewust ademen en zoveel mogelijk in het moment te zijn is je aandacht altijd in het hier en nu. Deze focus helpt niet alleen bij het aannemen van (uitdagende)yogahoudingen maar ook om je aandacht daar te hebben waar jij het wil hebben. Focus je op datgene waar je nu mee bezig bent en laat je niet afleiden door (negatieve) gedachten.

  • Verbetert je balans

Door regelmatig balanshoudingen aan te nemen leer je om je te focussen en train je je evenwicht. Maar het helpt ook om balans in je leven te creëren. Je leert aan te voelen wanneer je rust moet nemen of wanneer je juist meer energie kan geven. Een evenwichtig leven is een gelukkig leven.

  • Beter voor jezelf te zorgen

Door het beoefenen van yoga kom je beter in contact met je eigen lichaam. Je herkent hierdoor eerder en beter de signalen die het lichaam je geeft. En je leert hoe hier op te reageren. Moet ik stoppen bij deze pijn of kan ik hier doorheen ademen? Kan ik dit weekend die extra inspanning leveren of heb ik juist een rustig weekend nodig? Yoga helpt je om meer bewustzijn  over de gezondheid van je lichaam en geest te krijgen en om deze zo gezond mogelijk te houden. Als er mentale of fysieke problemen zijn, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Maar nog beter is het voorkomen van deze problemen.

  • Positief effect op je seksualiteit

Omdat yoga je helpt om beter contact met jezelf te maken leer je ook beter te luisteren naar je lichaam en te ontdekken je wat je fijn en juist niet fijn vind. Seks gaat ook over contact maken met de ander. Vragen en gedachten kunnen je afleiden tijdens de seks maar er ook voor zorgen dat het er niet van komt om seks te hebben. Yoga helpt je om bewust in het hier en nu aanwezig te zijn.

  • Ruimte maken in je lichaam

In een gezond lichaam stroomt energie ongehinderd daar waar het gaan moet. Spanningen en blokkades voorkomen dat de energie goed door het lichaam kan stromen. Yoga helpt je om ruimte te maken in de gebieden waar je wellicht spanning vast houd of waar je blokkades hebt.

  • Energieker

Je wordt fitter en gezonder door het beoefenen van yoga. Energie vretende dingen zoals stress, piekeren en je zorgen maken om van alles en iedereen kunnen je als het ware leegzuigen waardoor je je snel futloos gaat voelen. Wanneer je yoga en meditatie weet te gebruiken en minder gestrest door het leven gaat heb je meer energie voor de andere dingen. Leukere en belangrijkere dingen.

  • Verbetert de spijsvertering

Op verschillende manieren heeft yoga een positief effect op de spijsvertering. Verschillende houdingen werken stimulerende op de organen waardoor ze beter functioneren. Ben je gestrest? Dan is je lichaam over gegaan naar de ‘survival stand’. Overleven is dan het belangrijkste en lichaamsprocessen als spijsvertering en het herstellend vermogen krijgen dan minder aandacht. Wanneer je jezelf tot rust weet te brengen zal je zenuwstelsel zich niet meer druk hoeven te maken en weer terug schakelen naar ontspanningsmodus.

  • Verhoogt je zelfwaardering

Veel mensen maken zich druk over wat ‘de ander’ wel niet van hen vindt. Dit resulteert regelmatig tot stress en is dus ongezond. Omdat yoga je helpt om je zelfwaardering te vergroten ga je je zekerder voelen en maakt het niet uit wat de rest van de wereld van je vindt.

  • Verminderen van pijn

Yoga kan in veel gevallen helpen om de pijn te verlichten. Wees wel verstandig in je keuze met betrekking tot de yoga variant die je beoefent. Niet elk yoga type is voor alle klachten even geschikt. Naast verminderen van pijn kan yoga je ook helpen om te accepteren dat je klachten hebt en hoe daar mee om te gaan.

  • Het is goed voor je hart en bloedvaten

Door yoga te beoefenen verlaag je je hartritme en verbeter je uithoudingsvermogen en zuurstofopname. Fijne cardiovasculaire voordelen

  • Verhoogt je veerkracht

Hoe vaak je valt is niet relevant. Hoe vaak je weer opstaat is belangrijk. Doordat yoga je bewustzijn verhoogt leer je omgaan met weerstand en tegenslag. In veel gevallen helpt het je om sterker terug te komen uit vervelende omstandigheden. Door iedere keer een klein beetje weerstand heel bewust op te zoeken zorgt ervoor dat je kunt groeien. Dat is fijn en leuk op je yoga mat maar veel belangrijker is dat dat ook voor het dagelijks leven geldt. Het besef dat je kracht, rust en veerkracht hebt maakt dat je sterker terug komt.

  • Helpt je om je medicijngebruik te verminderen

Nee, ik ben geen arts en ik ben ook geen tegenstander van medicijn gebruik. Veel medicatie die wordt voorgeschreven dient als symptoombestrijding, en dat is zeker een belangrijk eigenschap van medicatie. Maar de oorzaak van de klachten wordt hiermee niet aangepakt. Vaak is de oorzaak een gevolg van je levensstijl. Yoga is meer dan oefeningen doen op je mat, het is een manier van in het leven staan. Het helpt je om bewust te leven en de gevolgen daarvan inzien. Yoga leert je ook in contact te staan met je lichaam. Signalen van je lijf herken je eerder en je weet beter wat hiermee te doen. Verandering in voorgeschreven medicatie doe je natuurlijk altijd in overleg met je arts.

  • Ervaar innerlijke rust

Het meditatieve aspect van yoga zorgt ervoor dat je met meer voldoening en zelfbewuster in het leven staat. Voor mij, als zovelen, is rust de belangrijkste reden waarom yoga een belangrijk onderdeel is geworden en gebleven van mijn leven.

  • Helpt je met de basis van een gezonde levensstijl

Bij het besluit om gezonder te gaan leven wordt er vaak besloten om heel veel dingen tegelijk te veranderen. Denk aan sporten, diëten, mediteren, meer naar buiten, op tijd naar bed en ga zo maar door. Dat zijn heel veel veranderingen waardoor gebrek aan focus een groot gevaar is met als resultaat dat je terug valt in oude gewoontes. Yoga helpt je om die focus te behouden en daarmee de basis voor een gezonde(re) levensstijl te leggen. Bovendien zorgt zelfcompassie er ook voor om jezelf te vergeven wanneer je opmerkt dat een oude gewoonte weer is opgedoken. Constateer dat dan vriendelijk en breng je focus weer op het positieve.